ŞEVKET ARIK

Yeni yöntem ve malzemeleri denemekten korkmayan, tercihini multi disipliner bir yaklaşımla üretmekten yana yapan Şevket Arık’ın sanatsal kariyerine baktığımızda gerek üslup gerek teknik gerekse konu geçişlerini kolaylıkla görebiliyoruz. Sanat yapma eyleminin kavramsal çerçevede belli konulara ve uygulamalara karar vererek ilerlediğine inanan Arık, erken dönem resimlerinde atık nesneler, tekerlekli sandalyeler, hasta sedyeleri gibi konuları tercih ediyordu. Bu dönemde katmanlı ve yoğun bir pentürle, sanatçının boyayla yaptığı oyunlarla karşılaştık.

 

Kültürel olgunluk anlamında yaşadığımız eksiklik, toplumdaki sıra dışı karakterler, her şeyin tamamlayıcısı olan doğa, hepimizin hayali çemberleri, ekolojik yıkım, güç ve iktidar gibi farklı konulara temas eden yapıtlar ortaya koyan sanatçı, zengin, dinamik ve kışkırtıcı bir dile sahip. Resim geleneğinden kopmadan ilerleyen Arık’ın bir dönem baltalar, yapraklar gibi nesneler üzerinden minimal, sembolik anlatımlar da gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bir süredir sosyal medya odaklı foto performanslar yapan, hemen hemen her gün bir fikir üzerinden iş üreten sanatçı, kağıt üzerine figüratif çalışmalarında ise ahlak sorunu, kadına şiddet, doğa ve insan ilişkilerini sorguluyor.

 

Yaygara güncel sanat inisiyatifinin kurucularından olan Şevket Arık, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Resimde Prematüre Figürler” isimli teziyle yüksek lisansını; Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde ise doktorasını tamamladı. (Kaynak: Abitus Sanat Projeleri)

 

Bu konulardan önemli bir tanesi olarak gerçekleştirdiğim “ARSIZLAR” serisidir. Toplumsal ahlakın olumsuz örneklerinin kahramanlaştırıldığı ve bu kahramanların karşıt değerlere katkısı üzerine kurgulanan bir ironi sergisi. Gündelik hayatın içerisinde dozajı yükselen ve sınırları çizilemeyen kötülük imgelerinin her geçen gün daha da çok artığını ve medyada yer aldığını görmekteyiz. “Bu da oldu” dedirten ve bir kabullenmenin ardından gelen etik şok sonrası, vicdan çınlamalarına maruz kalan insanların, vicdanında gelişen karşıt duyguların hassasiyeti anlamlılığını bulmakta zorlanmaktadır. Peki bu kahramanları var eden yapı, her şeyin en iyisini bildiğini savunan insanın, kendi doğası değil mi?

 

Zorunlu karşıtlığın koşulu olan kötülük kahramanları ve onların varlık sebebi olan iyilik ve iyi ahlak (erdem) sahibi duyarlı insanları, aynı oyunun içinde gören bir yolculuk. Yani iki tarafın insanları “arsızlar

 

Asla kendi gerçeği ile yaşamayı düşünmediğimiz hayvan imajları, konforlu yaşam alanlarımızda gururla ruhumuzu okşayan medeniyetimizin başarısının temsili niteliğinde. Aynı zamanda kat ettiğimiz mesafenin de bir göstergesidir. Atalarımız tarafından temelinde din ve büyünün etkisiyle tasvir edilen yaban hayat imajları, artık etkisinden büyük ölçüde kurtulduğumuz korkuların romantik tasvirleridir. Yaban hayat, iyi ki evdeyim hissiyle karşımıza koyduğumuz, medeniyetin mücadelesinin bir sembolüne dönüşmektedir. Uygarlığın doğayı kontrol etme çabalarının sembolik göstergeleridir. İçgüdüsel olarak korkularımızın kaynağı olan vahşi doğaya karşı, konumumuz artık sarsılmaz niteliktedir.

 

Ne birebir içinde olduğum ne de sürekli gözlemlediğim bir doğanın içerisindeyim. Her şeye, kent koridorlarında dolaşıp duran, medeniyet postu giymiş sanallıkla bakıyorum. Aradığım her gerçeklik fikri, sadece kafamda kurguladığım kadar gerçek oluyor. Bağımlısı haline geldiğim sanallık, artık kendi doğam haline geldiği için, yaşadığım ve tükettiğim her şeye aynı sanal değeri biçiyorum. Seçtiğim bütün vahşi hayvan figürleri de aynı sanal dünyadan ulaştığım imajlardan ibaret. Ama onları dünyama bu şekilde de olsa kattığımda, içimdeki birçok şeyi harekete geçirdiklerini söyleyebilirim. Doğanın karakterine temas eden ve özünde neyin parçası olduğumuzu hatırlatan bir samimiyet inşa ettiğim söylenebilir.

 

Şimdi gözlerini kapat ve etrafına hayali bir çember çiz, sonra o çemberin dışına çıkmaya çalış” diye bir önermeden yola çıkarak belirlediği kavramsal temelde, günümüz insanının etrafında şekillenen yapay ve gerçek dairesel alanların sorgulamasını yapan bir yaklaşım belirlemiştir. Bütün sanat severleri sergiyi izlemeye davet ederiz.

 

Bireysel olarak hepimizin hayali bir çemberi vardır ve kişisel alanımızın sıradanlığına bir sınır oluşturur. Belki de bize ait olan özel alanı da belirlemiş oluruz böylece. Bir sanatçı için bu sınırlar muğlak da olsa belirlenebilen bir alandır ve onun çoklu kreatif pozisyonunu da istikrara kavuşturur. Hem dönüşün hem de değişim arzusu, tutarlılık hissi, bu alanın sınırları içinde realize olur. Böylece günümüzün çok kutuplu algılamaları ve heterojen tavırlarıyla ortaya konan çeşitlilik, temel bir zemine konumlandırabilir. Böylece çember sınır koyan bir yapı olmaktan çok, çapı sürekli büyüyen bir gerçekleşme zemini olarak tanımlanabilir.

 

O sınırın içine bir insan davet etmek ve herhangi bir noktasından algılamalar oluşturmasını beklemek, evren içinde evren olan bir konumu algılayabilmemizle eş değer sayılır. İşte bu noktada kişisel sınırlarının içine aldığın varlığa neler vadettiğin önemlidir. Senden olanı bilmek, sana ait olanı anlamak ve paylaşılanın kıymeti üzerinden onu örselemeden tekrar çemberinin dışına çıkmak gerekir. Tabi ki bu durum kaçınılmaz olarak müdahaleler de yaratır. Adına müdahale ya da etkileşim diyelim, sonuç olarak bu alanın öznesi, bu olaydan çapını büyüterek kendine daha geniş bir kapsam sağlar. Bütün bu masun süreçlerde çember yine kalır ve içinde ne olduğu ve sınırların nereye ulaşacağı, onu var eden öznenin hikayesine dönüşür.

 

Burada önerme olarak ortaya konan “çemberin içindesin” fikri iki evrede ele alınabilir. Birincisi mevcut durumda bir sanatçının var olduğu ve önerdiği zemini tanımlayan çemberin içine girme. İkincisi ise kendi sınırlarını sürekli sabitleyen kendine ait olan çember ile gezinme. Bu noktada kurgulanan ise sunulanın samimi ve dışadönük yapısında ortaya konanla temas edecek kadar iç içe geçme durumudur. Bu durum ister ötekinin alanı içinde olsun, isterse kendi alanın içinde olsun, sonuç olarak sürekli bir “çemberin içinde” olma durumu söz konusudur.

Artist’s Works

İpler Askıda

Size : 150x150

Love

Size : 150x150

AHMET BURAK HALICI

AKGÜN MANİSALI

Ali Düzenli / Başak Hürer Sanatçıları

ALPER SÜMER

ANDREA GUASTAVINO / ARIA GALLERY

ANGELO BRESCIANINI / ARIA GALLERY

Ardan Özmenoğlu /BEBEK 65 GALERİ

AREZO KHOSROSHANI / KAPUDAĞ GALERİ

ARTEM MARTİS

Arzum Onan

ASLI İRHAN

ASMER SULTANOVA TOPÇU / AYŞE JABEER SANATÇILARI

AYHAN KIRAY / ÖZLEM ALICI ART GALLERY

AYKUT AYDOĞDU

AYLA TURAN

AYLİN TASLAK

AYŞEGÜL DİNÇKÖK

AYŞEGÜL VERYERİ

AYTEN ÖĞÜTCÜ

BAHADIR YILDIZ

BAHAR KOCAMAN

Başak Kaptan Şiray

Bashir Borlakov / BEBEK 65 GALERİ

BEATRICE GALLORI / ARIA GALLERY

BERNA AY

BERNA ERKÜN / MİNE GALERİ

BEŞİR BAYAR

BETÜL OMAY YAZICI

BİGE AKSOY

BİRGÜL GÜLER

BÜLENT ÇINAR

BURAK ÇİZER

BURAK TEKELİOĞLU

BUSE TOPSAKAL

BÜŞRA AYDIN / KAPUDAĞ GALERİ

BÜŞRA KÖLMÜK

CAN MADEN / MİNE GALERİ

CANDAN ARICI

CANSEN YENİ KUT

CEREN MÜFTÜOĞLU

ÇETİN PİRECİ / ÖZLEM ALICI ART GALLERY

CEYLAN DÖKMEN

DAIKI / RED ART GALERİ

DAMLA GÜDEMEZ

DENİZ DOĞRUYOL

Deniz Pireci

DOĞA TÜMER

EBRU CEYLAN

EBRU YILMAZ ÇAKMAK

ECE GAUER

ECE HASKAN

Eda Taşlı / Başak Hürer Sanatçıları

ELIF AYDOĞDU AĞATEKIN

EMILIE GOTMANN

EMRE NAMYETER

ERGİN ATLIHAN

Erkut Terliksiz / BEBEK 65 GALERİ

ERWIN GEORGI

ESEN YALÇINKAYA YÜKSEL

ESRA KIZIR GÖKÇEN

EVA KARA

EVREN SEZGİN

EYLÜL DENİZ ÇOLAK

EYÜP CAN YETER

FİGEN BATI

FİLİZ AZAK / BEBEK 65 GALERİ

Fırat Engin

FULYA ASYALI

Furkan Nuka Birgün

FURKAN PAYAS

G.R. CHEESEBROUGH / BEBEK 65 GALERİ

GİZEM RENKLİDAĞ

GÖKÇE ÇİÇEK ERDEMİR

GÖRKEM DIKEL

GÜLFİDAN SOYUĞUR / AYŞE JABEER SANATÇILARI

GÜLSİBEL KAMIŞLI

GÜNSU AYTAŞ / Başak Hürer Sanatçıları

HABİP BAYRAM TUNÇEZ

Hakan Arıkan

HALİSE KARAKAYA

HALUK ARMAĞAN

HAMID TOLOUEI FARD / RED ART GALERİ

HANDAN KORKMAZ

HANDE UĞUR / RED ART GALERİ

HASAN BODUR

Havva Marta

HELEN & VALENTINA CHERNYKH

HÜLYA SÖZER

İBRAHİM TOKASLAN

İLKEM GÜNERİ / RED ART GALERİ

İLKEM TOPÇUOĞLU

İLKER YARDIMCI

İNCİ ERTUĞ

İSA YILMAZ

İSMAİL ATEŞ

Jeanne Lorioz / BEBEK 65 GALERİ

Johanne Corno / BEBEK 65 GALERİ

Kadir Okarak / BEBEK 65 GALERİ

KADRİYE İNAL

KAMİL AÇIKGÖZ

KEMAL TUFAN

KEREM ÖZTÜRK

KERİM SABUNCUOĞLU

KÜBRA BOY

LALE AKYOL

LIZ GEORGI

Loya Kader Öztürkmen

Lydia Petunia / BEBEK 65 GALERİ

MAHMUT CAN AKAGÜNDÜZ

MAİDE BULAK

MALİK BULUT

MEHDI NAGHAVI

MEHMET GEREN

MEHMET KUTLU

MEHMET SAĞLAM

MELİHA SÖZERİ

MERAY AKMUT

MERT EGE KÖSE

METİN KALKIZOĞLU

MICHAIL TSAKOUNTIS / KAPUDAĞ GALERİ

MİNE AKÇAOĞLU / ÖZLEM ALICI ART GALLERY

MURAT ÖZBAKIR

MUSTAFA ALTINTAŞ / MİNE GALERİ

MUSTAFA MUTLU

NEBAHAT KARYAĞDI

NEJAT SATI

NESLİHAN DEMİRCİOĞLU

NESREN JAKE / RED ART GALERİ

Nicolas Pol / BEBEK 65 GALERİ

NİHAN BOSTANCIOĞLU / Başak Hürer Sanatçıları

NİLAY BÜYÜKİŞLEYEN

NİLÜFER ŞATANA

Noyan Zenger

NURAN ÖZER

OĞUZ YALIM

OKTAY BİNGÖL

ÖMER MİRDEMİR

OMID BEIRAGH / KAPUDAĞ GALERİ

ONUR ÇANKA

ÖZCAN UZKUR

ÖZGE TAN

ÖZGÜN KUTLU TÜRER

ÖZGÜR BALLI / AYŞE JABEER SANATÇILARI

Özkan Arslan

ÖZKAN ELAGÖZ / ÖZLEM ALICI ART GALLERY

PAKİZE KUŞ

Patrıck Boussıgnac / BEBEK 65 GALERİ

PEMBE TÜZÜNER

PETER ZİMMERMAN / BEBEK 65 GALERİ

PINAR BAYSAL GARİBAĞAOĞLU

PINAR ÇETİN

PINAR YEŞİLADA / MİNE GALERİ

PJ / RED ART GALERİ

RAİFE TOKYÜREK

RAMAZAN BAYRAKOĞLU / BEBEK 65 GALERİ

REMZİ KARABULUT

REŞAD BAYRAKTAR

REYHAN ABACIOĞLU

REYHAN ÇEZİK

RIFAT BALTAOĞLU

ŞAFAK YÜKSELER

SALİH UYGUN

SAYAT UŞAKLIGİL / MİNE GALERİ

ŞEBNEM KEÇELİ / AYŞE JABEER SANATÇILARI

Seçil Büyükkan

SEDAT GÖSTERİKLİ

SEFA ÇAKIR / BEBEK 65 GALERİ

SELİN ARAL

Selin Bintaş Çeliktaş

SELİN SEZGİN

SEMA BARLAS

SEMA MAŞKILI

SEMRA ECER

ŞENAY ULUSOY

ŞENIZ AKSOY

SERDAL KESGİN

SERDAR DÜŞÜNCELİ

SERDAR KAYNAK

SEREN CEREN ASYALI

SERVER DEMİRTAŞ

SEVGİ YANAR

ŞEVKET ARIK

ŞEYDA CESUR

SEYDİ MURAT KOÇ

SEYM GLASS STUDIO

SİBEL NİKSARLI / AYŞE JABEER SANATÇILARI

SİNEM GÜLER

ŞİRİN MELEK / KAPUDAĞ GALERİ

SOSSIO / ARIA GALLERY

Suat Dündar

ŞÜKRÜ ASLAN

SÜLEYMAN ENGİN

SZYMON OLTARZEWSKI / ARIA GALLERY

TAHİR CENGIZ YATAĞAN

TAMER NAKIŞÇI

TAMER ŞAHİNOĞLU

TANER ŞEKERCİOĞLU

TANJU DEMİRCİ

TARIK BERBER / ARIA GALLERY

Tdow Thomas / BEBEK 65 GALERİ

TUBA ELMAS

TUBA ÖNDER DEMİRCİOĞLU

TUĞBERK SELÇUK

TÜLAY TURA BÖRTECENE / MİNE GALERİ

TURGUT TÜRKER

UĞUR ÇAKI

UĞUR CİNEL

VAROL TOPAÇ

YAĞMUR YILAN

Yasemin Erdin Tavukçu

Yasemin ÖZTÜRK / Başak Hürer Sanatçıları

YILMAZ ARAS

Yıldız Doyran

Zahit Büyükişleyen

ZEYNEP KOÇAN

Zeynep Merve Çiçek

How would you like to contact us?