Sema Maşkılı 1980’de Edirne’de doğdu. Sanatçı İlk sanat eğitimini aldığı İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nden 1998 yılında mezun olmuştur.Aynı yıl lisans eğitimine başlamış olduğu Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden 2003 yılında mezun olmuş ve 2006 yılında aynı üniversitede resim bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Sanatçı “Güç Canavarlar Yaratır “ adlı resim serisi ile 2022 yılında Lüxemburg Pinacotheque Müzesi’nin düzenlediği yarışmada ikincilik ödülüne layık görülmüş,yine aynı yıl Kanada ‘da SCA’nın düzenlediği jüri seçmeli sergide bir eseri ile üstün başarı ödülü kazanmıştır. Altı kişisel sergi açmış, Türkiye ve yurtdışında birçok karma sergi, çalıştay ve sempozyuma katılmış,eserleri yerli ve yabancı koleksiyonlara girmiştir. Sanatçı çalışmalarına İstanbul’daki atölyesinde devam etmektedir.
Sanatçı eserlerinde insanı etik değerler ile hayvani içgüdüleri arasında sıkışıp kalmış bir varlık olarak ele ilkel davranış biçimlerini sorguluyor. İnsan doğasının bir parçası olan şiddet kavramına ve saldırganlık dürtüsüne odaklanıyor ve birbirleriyle çarpışan bedenlerden oluşan kompozisyonlar üretiyor.
Sanatçı çalışmalarında barbar kavramına; medeni olmayan veya ilkel olarak algılanan davranış biçimlerine ve varoluşsal sorunlara atıfta bulunuyor. İnsanı etik değerler ile hayvani içgüdüleri arasında sıkışıp kalmış bir varlık olarak ele alıyor ve insan doğasının karmaşıklığını sorguluyor, insan yapısının bir parçası olan şiddet kavramına ve saldırganlık dürtüsüne odaklanarak birbirleriyle çarpışan bedenlerden oluşan sahneler yaratıyor. Kompozisyonlar çoğunlukla birbiri ile itişen bedenler ve iç içe geçmiş anatomik yapılardan oluşuyor.
Maşkılı sanatında her türlü zorbalığı, çoğunluğun azınlığa baskısını, toplumsal güç dinamiklerinin kötüye kullanımını, güç kavramını ve güce duyulan sınırsız isteği sorguluyor ve eleştiriyor.
Bazı resimlerinde bu bedenleri metafizik ya da fantastik olarak tanımlanabilecek mekânlarda bir araya getirerek onları boşluğa atılmış varlıklar gibi gösteriyor ve bunu yaparken de mekana yeni bir yaklaşım getirmeye çalışıyor.