top of page

Nezih Çavuşoğlu

“'Sanatçı Nezih Çavuşoğlu için resim; eklenilmiş boyutlar, yansımalar ve alternatif yaşama çözümlerinin üreticileridir. Resimleri ağırlıklı olarak günlük hayatın çok kültürlü kaosunu ele alır. Çavuşoğlu çok kültürlü bir toplumda büyüdüğü için bu ona çok doğal gelmektedir. Resimleri kendi içinde tartışmaları barındırır. Her nasılsa kaotik, kültürel farklılıkları yeniden düzenlemek için alternatif bir birlik ve yeni bir denge arar. Ressamca arka plana gönderme yaptığı geçmişin yıkıntıları, ön plan yüzeyinde yeni bir ahenkle buluşurken parçalarında bir mücadele vardır. Nezih Çavuşoğlu yaşamın dinamik ve bütüncü varlığını, toplumsal değişimin toplumsal değişimin sonsuz akışıyla yansıtmanın sanatsal yollarını, estetik açıdan çekici ve entelektüel olarak tatmin edici eserler yaratarak bulmuş bir ressamdır. Eserlerini, melankolik veya nostaljik olma tuzağına düşmeden kişisel yaşamının aşamalarını yansıtan çok sesli kültürler olarak tanımlar. Resimlerinde memleketi İstanbul’da görülmektedir. Sayısız sokaklarda hayatın akışı, medeniyetlerin hikayesini anlatan duvarların dokusu ve metropolün kentsel dokusunda iz bırakan farklı kültürler, Çavuşoğlu’nun renk ve doku kullanımında kendini gösterir.”
- Marcus Graf (Küratör)

Nezih Çavuşoğlu

Nezih Çavuşoğlu 1959 yılında, İstanbul’da doğdu. Ortaokul tahsilini İngiltere, lise tahsilini İsviçre’de tamamladı. Resim sanatına olan merakı ortaokul yıllarında başladı. 1976 yılı yazında Paris’te pek çok ressamın atölyelerini ziyaret edip çalışmalarına iştirak etti. Bunlardan biri İtalyan sanatçı Aldo Mondino’ydu. Yükseköğrenim için gittiği ABD New England College’de Pazarlama Ana Dalının yanı sıra, Görsel Sanatları da ihtiva eden lisans eğitimi gördü. Görsel Sanatlar Resim Bölümünde Farid Haddad, Marquerite Walsh ve büyük usta Prof. Tomie De Paola’nın talebesi oldu. Tomie De Paola, Çavuşoğlu üzerinde çok büyük bir etki bıraktı ve renk teorisi konusunda sanatçının uzmanlaşmasını sağladı.

Çavuşoğlu, genç yaşlarında İsviçre ve Amerika’da pek çok karma sergilere katıldı. 1981 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yapan sanatçı aynı yıl Çağdaş Türk Resmini incelemeye ve koleksiyon oluşturmaya başladı. Çağdaş Türk Resminin gelişmesine büyük katkıları olan sanatçı, 2007 yılında Galeri Baraz tarafından yayınlanan katalogda Türk Resim Sanatının Mesenleri (Patronları) arasında yer aldı. Pazarlama, reklam ve iletişim konularında; CEO, Yönetim ve İcra Kurulu Üyelikleri gibi üst düzey yöneticilik görevlerini sürdüren sanatçı, sanat üretmeye ve sanatın her ortamında yer almaya devam etti. 1998 yılında ADMAR Reklam Ajansı ile birlikte yaptığı bir TV reklam çalışması ile Reklamcılar Derneği Kristal Elma Ödülü’ne layık görüldü. Sanatçının eserleri başta ABD olmak üzere, İspanya, Portekiz, Fransa ve Almanya’da pek çok uluslararası sergilerde yer aldı. 2017 yılında bir ilk gerçekleşti ve Çavuşoğlu adına özel bir kurum tarafından “Bir Seçki Koleksiyonu” başlığı altında ve galeri düzeni içerisinde, sanatçının eserlerinden oluşan daimi sergi açılışı gerçekleşti. Batı sanatının yıllardır içinde yaşamış ve çok yakından takip eden, dünyanın önde gelen müze ve galerilerini defalarca ziyaret eden sanatçı, aynı zamanda çağdaş sanata yönelik çok geniş bir kütüphane ve arşive sahiptir. 

Sanatın evrenselliğinin mutlaka yaşanan coğrafyadan beslenmesi gerektiğine inanan sanatçı, bu doğrultuda kendi sanatının içeriğini de aynı oranda zenginleştirmek amacı ile özellikle Marmara ve Ege yöresine ait renk, doku ve kültür miraslarından faydalanmaktadır. ABD, Almanya, İtalya, İsviçre, Yunanistan, Lübnan, Mısır ve Türkiye’de pek çok özel ve kurumsal koleksiyonlarda eserleri bulunan sanatçı, yaratım gücünü beslendiği kaynakların zenginliğine, eserin sahip olduğu samimiyetin sanatsal yeterlilik ve düzen içerisinde aktarılmasına, kimliği belirleyen aksiyona yönelik tavra, eserin arkasındaki felsefi duruşa ve kişinin bizzat kendisinin eserin gücünü ortaya koyacağına inanıyor ve bu bağlamda eserler üretmeye İstanbul ve Bodrum’daki atölyelerinde devam ediyor.


  • https://instagram.com/caresse.art?igshid=YzcxN2Q2NzY0OA==
bottom of page