top of page

Aziz Başan

1943 Berlin doğumlu olan sanatçının yaşamının büyük çoğunluğu İngiltere’de geçti. 2008’de Bodrum’a yerleştikten sonra Zeynep Çavuş ile Desen, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurucusu ve ordan emekli öğretim görevlisi Ayla Eriş ile Temel Sanat çalıştı. Sanatçı 19/04/2022 yılında İskoçya’da Elgin’de oğlunun evinde akciğer kanserinden vefat etti.

Aziz Başan

Aziz Başan’ın sanat hayatına nasıl başladığını kendi dilinden yazdığı yazı:


Sanata ilgim Japonya’da lavi tekniği ile çalıştığım yıllarda başladı, daha sonra Türkiye’de yağlı boya çalışmalarım ile devam etti. İngiltere’ye yerleştikten sonra lavi tekniği ile resim yapmaya devam ettim. Oradayken Londra ekolünün eserlerini yakından takip etme fırsatını buldum; Hockney, Kitaj, Auerbach, Kossoff, Freud ve tabii Bacon. Ancak daha sonra ünlenen İngiliz sanatkârları da unutmamak gerek.


Japonya Yolculuğu, 1954


Kişi, hele bir sanatkar tarihten ayrı yaşayamaz. İster tarihi olayları doğrudan yaşamış olsun, ister olmasın. Yaşamı ve dolayısıyla eserleri tarihten etkilenir.


Ben sanata Japonyada başladım, bir tomar çalışma defterim ve kâğıt ile ipek üzerine lavi tekniği ile yapılmış resimlerim var. Oraya o zamanlar bir taşra kentinden pek farkı olmayan Ankara’dan gittim. Fransız lejyonerlerin paraşüt birliği Cibuti’de bize katıldılar ve Saigon’da indiler.


Japonya’da ise o zamanlar oluşmaya başlamış olup, gelişmesinde Japonların çok büyük hissesi olacak olan tüketim toplumu ile tanıştım. Japonya’yı ailem ile dolaştım ancak ne evde ne de okulda Hiroşimadan bir kere bile bahsedildiğini hatırlamıyorum. Japonya’dan dönüşte öğrendim ki Fransız lejyonerler Dien Bien Phu’da helak olmuş, esir düşenlerin çoğu da yolda ölmüş.


Onların bu mağlubiyeti Vietnam Savaşı’nı başlattığı gibi, Hiroşima ve Nagasaki’de patlatılan atom bombaları da kuşağımı, özellikle düşünsel yaşamını derinden etkiledi; 80'lere kadar da pek gündemden düşmedi.


  • https://instagram.com/caresse.art?igshid=YzcxN2Q2NzY0OA==
bottom of page